Färgsättning kök

Kategorier:

- Kök

Lister/dörrar/fönster : Tak med lister S0500-N

Angränsande rum : Tapet Nora 4535

Hej! Jag önskar hjälp med färgsättning av vårt torps kök. Altandörr, fönster och karmar kommer målas i linoljefärg som motsvarar S1002-Y alt. S0300-N, beroende på vilket som bäst passar övrig färgsättning. Foder i motsvarande ”vanlig” färg (Tidlös alt. Klassisk vit). Tak och taklister i S0500-N. I angränsande sovrum har vi S0500-N på tak med lister och linoljefärg motsvarande S1002-Y på fönster och övriga lister/foder, vilket jag inte tycker stör. Gillar den lite dämpade tonen. Tapeten i sovrummet är Boråstapeters Nora i blått. Gjutet golv. Köksbänk i sten som väljs efter övriga färger är bestämda. Vitvaror i rostfritt. Önskar förslag på färg till köksluckor och vägg i köket. Gillar grått, greige, blått och grönt. Vill gärna ha lite mer färg än bara vitt. Sovrummet är det enda rummet som man har sikt igenom från/till köket och som har renoverats. Matsalen kommer att göras om längre fram i tiden.

02/05/2024 08:48:53

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Om vi börjar med det som är vitt så är det finast om allt som ska vara vitt, tak, fönster, dörrar och övriga vita detaljer eller vita väggar, målas i samma vita kulör eller på samma sätt i alla rum. Om man blandar olika vita toner så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita detaljer lite gulare än de egentligen är när man ser dem ihop med kritvita detaljer som då kan få ett blå-stick.

Om ni fortsätter och målar alla detaljer i S1002-Y så kika på  LADY 1877 Vallmofrö,  LADY 1973 Antikgrå,  LADY 10679 Washed Linen eller  LADY 1563 Mörk Strandsand om ni vill ha en neutral kulör. Annars läckert med en lite mer kulört ton till luckorna tex  LADY 8252 Green Harmony,  LADY 7628 Treasure,  LADY 4477 Deco Blue,  LADY 4894 Ocean Air,  LADY 1909 Kalkocker,  LADY 11173 Humble Yellow eller  LADY 1632 Rock Sugar.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för förslagen! Vi inspirerades av ditt blå förslag och det visade sig att kökstillverkaren hade ett visningskök målat i Kvällshimmel. Den är väldigt läcker! Hade den fungerat på köket hos oss tror du? Samma röd/blå-balans som Deco blue som du föreslog. Detaljerna blir i Tidlös. Tänker att vi i såna fall provmålar Kvällshimmel hemma tillsammans med en väggfärg, men vilken... Ljus antikgrå och antikgrå känns som säkra kort mot Tidlös, men hur fungerar dom mot Kvällshimmel tror du? Eller bör man ha en färg med ett uns rött i sig? Ascott? Washed linen?

07/05/2024 09:51:15

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 LADY 4618 Kvällshimmel brukar vara superfin ihop med  LADY 1024 Tidlös men ni måste så klart provmåla för att se hur de blir i ert ljus:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Det ska vi göra :) Men vad tror du om väggfärg i såna fall som går bra ihop med både Tidlös och Kvällshimmel? Funkar det med nån kulör med rött i sig tror du eller bör man kanske undvika det?

08/05/2024 12:01:31

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika på  LADY 1563 Mörk Strandsand LADY 20047 Blushing Peach eller  LADY 12083 Devine. De rosa tonerna kan ev få Tidlös att upplevas lite grågrön men det behöver ju inte vara fel;)

Provmåla  igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top