Vit färg på snickerier och tak som passar till färgen blek sand

Kategorier:

- Kök

Jag har tänkt att måla mina köksluckor i färgen blek sand och jag har också tänkt att måla väggar i samma kulör eller en ljusare kulör. Jag undrar vilken ljusare beige/vit kulör som passar till väggarna? Jag undrar också vilken vit färg som passar till snickerier tex lister och foder samt tak om jag väljer att måla väggarna i blek sand alternativt annan ljusare beige/vit färg? Jag tänkte använda samma kulörer i alla rum för att få en lugn bas.

01/05/2024 20:50:27

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva lite mer information för att du ska få så bra svar av mig som möjligt. Vilken färgkod (ncs) har du på dina vita detaljer som fönster, dörrar, snickerier och köksluckor om inte alla dessa detaljer ska målas om? Det påverkar vilka andra kulörer som blir bra och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på vilken vit kulör (om vita) dessa detaljer har är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och jämföra. Återkom sedan med detta samt en planlösning och färgkod i angränsande rum, så hjälper jag dig gärna vidare sedan.



Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Allt ska målas om, hela lägenheten ska renoveras och köket ska bytas ut. Jag funderar på Marbodals kök Form med färgen sand på luckorna som har färgkod s2005-Y20R. Jag undrar därför vilken ljusare beige/ greige som passar till väggarna, samt vilken vit färg som passar till tak, lister, foder och dörrar. Jag vill ha en enhetlig bas i hela lägenheten och undrar vilka färger som skulle passa i de andra rummen, alternativt kan jag tänka mig att måla alla rum i samma väggfärg om det skulle passa. I badrummet ska jag ha kakel och klinker från Bricmate norrvange light grey. Detta kommer jag också lägga som klinker vid ingången i hallen. Golven kommer att bytas ut till oljad ekparkett. Jag funderar på pärlspont i köket vid spis och under köksluckor och har då tänkt att måla den i samma kulör som väggarna i köket men målar man då pärlsponten blankare än väggarna? Alternativt kakel, vitt med fasad kant.

05/05/2024 13:30:12

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. När man ska färgsätta en hel bostad är det ofta bäst att börja med kulörer till kök/v-rum. Därefter blir det ofta lättare att hitta vackra kulörer till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars.

Om luckorna i köket blir i S2005-Y20R så kika på  LADY 1376 Froströk,  LADY 0486 Silke,  LADY 1931 Kokos eller  LADY 1275 Mild till väggarna i kök/v-rum. Måla allt som ska vara vitt tak, fönster, dörrar och övriga vita snickerier i  LADY 1624 Lätthet.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplevde dessa kulörer så fortsätter vi sedan med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top